Wat is shiatsu

Shi atsu
  = vinger druk
Traditionele Japanse heelwijze gebaseerd op aanraking en de druk op punten van meridianen (energiebanen verbonden met organen).  De therapeut gebruikt hierbij als enig middel en instrument z’n eigen lichaam; duimen; handen; ellebogen; voeten ea.
Shiatsu staat voor:
  • preventie
  • ontspanning
  • soepelheid
  • dynamisme
  • goed gevoel
  • herstel zelfgenezend vermogen
 

NATUURLIJK HELEN

SHIATSU is een tak van de traditionele oosterse geneeskunde die ontstaan is uit spontane, natuurlijke, intuïtieve, handelingen van mensen. Nadat het Japan had bereikt krijgt het de naam Shiatsu (Shi-atsu of vinger-druk), waar het werd verfijnd tot wat het vandaag is. 
Shiatsu heeft oorspronkelijk een preventieve doel, Acupunctuur een curatief doel.
Van hun reizen brachten Bhoedistische monniken met het karakterschrift ook de traditionele geneeskunde mee. Deze bevatte heel wat kennis over gezonde voedingsgewoonten en massagetechnieken. Shiatsu is een hedendaagse toepassing van deze traditionele principes.
Het staat vast dat Shiatsu de werking van het zenuwstelsel en meridianen reguleert waardoor de algehele soepelheid toeneemt. Shiatsu kan recente en oude psychische problemen in beweging brengen waardoor de fysieke gevolgen verdwijnen en rust ontstaat door de herwonnen zelfherstellende kracht van het lichaam.
 

TRADITIONELE DIAGNOSE

Diagnose in Shiatsu is er op gericht om reeds aanwezige of komende problemen te herkennen.
De traditionele diagnose gebeurt voor mij vanuit 4 manieren samen met diverse aanvullende mogelijkheden.
mon-shin: een goede communicatie en een gericht luisteren naar de geschiedenis en levenswijze binnen de leefomgeving van de klant 
setu-shin: via aanraken en massage voelt de therapeut de kwaliteit van de oppervlakkige en onderliggende weefsels.
bun-shin : het ruiken naar lichaamsgeur, het luisteren naar klank van de stem en het kijken naar de ademhaling.
bo shin: de houding van het lichaam, de huidskleur in diverse lagen, de vorm en kleur van de tong  en vele andere symptomen,
 zoals rimpels, reliëf enz. Elk deeltje van ons lichaam hoe klein ook heeft een verhaal die samen, jou werkelijkheid weerspiegelen
 

NIET TRADITIONELE DIAGNOSE TECHNIEKEN 

Spiertestmethode: met een spier-test techniek en een gedachteloos bewustzijn kunnen zeer snel een behandeling strategie, een onderdeel of systeem van het lichaam, een techniek e.a. getest en vragen beantwoord worden. 
Geobiologie: Meten met de Lecher antenne van frequenties van het lichaam, zijn stelsels, organen en onderdelen, meridianen, gemoedstoestanden ea. De verhouding wordt bepaald tussen de links- en rechtsdraaiende energie (theorie van de gulden snede).
Met deze techniek kunnen ook resonerende verlieszones op meridianen chakra’s  of andere plaatsen aangetoond worden. 
Bijzondere gaven: Mijn eigen zien laat tijdens de communicatie toe om resonantie verbindingen en punten waar te nemen die mij naar oorzakelijke plaatsen brengen. Deze punten bezitten vaak emoties de waarneembaar zijn.
Gedetecteerde storingen zijn signalen die de kwetsbaarheid weerspiegelen voor bepaalde ziektes of ongemakken, voor deze tot uiting komen.
Door een tijdige correctie en in balans brengen van onze unieke energiesystemen kan ongemak vaak voorkomen worden. 
 

PREVENTIE:

“bewustzijn” van het “zijn” is het allerbelangrijkste, samen met evenwichtige voedingsgewoonten, een diepe ademhaling en een regelmatige lichaamsbeweging, sociaal contact en evenwicht nastreven binnen alle relatievormen. Leren de spiegel van de ziel herkennen en begrijpen Mindshift
Beter voorkomen dan genezen.